Varför firas alla helgons dag? Allt om högtiden

Alla helgons dag är en av de förpliktande helgdagarna inom den latinska riten i romersk-katolska kyrkan. Högtiden har gått under olika namn, följt olika traditioner och firats under olika tider.

Gemensamt har dock alltid varit heder – att hedra dem som har gått bort och hedra de kristna helgonen. Högtiden har alltid firats på hösten och kom att bli grunden till dagens Halloween. Alla helgons dag firas runt om i stora delar av världen och är de dödas minnesdag.

Kyrkogård med blommor och ljus på gravar

När firas alla helgons dag?

Alla helgons firas numera alltid på lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november. Detta sker alltså på olika datum, olika år.

Dessa är datumen för alla helgons dag 2023 och framåt:

  • År 2023 – lördagen den 4 november
  • År 2024 – lördagen den 2 november
  • År 2025 – lördagen den 1 november
  • År 2026 – lördagen den 31 oktober
  • År 2027 – lördagen den 6 november
  • År 2028 – lördagen den 4 november
  • År 2029 – lördagen den 3 november
  • År 2030 – lördagen den 2 november
  • År 2031 – lördagen den 1 november
  • År 2032 – lördagen den 6 november
  • År 2033 – lördagen den 5 november
  • År 2034 – lördagen den 4 november
  • År 2035 – lördagen den 3 november

Förr inföll alla helgons dag alltid under första november tills den 1772 flyttades till första söndagen i november. Nästan två hundra år senare, vid den svenska helgdagsreformen 1953, förflyttades högtiden till den söndag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.

Det var dock inte förrän senare under det året som alla helgons dag flyttades till en lördag och blev den nya allmänna helgdagen. Detta var för att skapa fler lediga dagar för arbetarna som under denna tid arbetade sex dagar i veckan.

Efter alla förändringar valde vi i Sverige att döpa om den första november på almanackan till allhelgonadagen och söndagen efter alla helgons dag till alla själars dag.

Högtiden gick alltså från att vara en fast helgdag som firades den första november, en dag som många andra länder väljer att följa, till att variera mellan åren.

Varför firas alla helgons dag?

Från början var alla helgons dag och allhelgonadagen samma högtid och firades under första november. Efter många om och men ändrades datumen och högtiden blev tvådelad. Detta lät kyrkan behålla och fira allhelgonadagen på ett traditionellt vis och alla helgons dag att firas separat på en helgdag.

Alla helgons dag grundar sig i den kristna tron och firas till martyrernas och helgonens ära. Martyrer är de som gav sitt liv för sin tro genom martyrdöd. De har mycket stor betydelse för kristendomen då de redan på förföljelsernas århundrande blev kallade för hjältar.

Även då firades deras dödsdagar med minneshögtider. Ett helgon är, enligt kristen tradition, en form av människa som levt extra nära gud och haft kontakt med det gudomliga för att sedan bli helgonförklarad av kyrkan.

Att uppmärksamma vissa helgon och martyrer under specifika dagar är en uråldrig tradition inom kristendomen. Men det fanns så många helgon och martyrer som inte hade sin egen firningsdag.

Behovet av att införskaffa en samlingsdag för dessa mindre betydande helgonen som inte fick plats i kalendern växte sig större. Lösningen blev en högtid som firas i helgonens och martyrernas ära, så kallad alla helgons dag. Det går att kalla alla helgons dag för ”alla övriga helgons dag.”

Trots att alla helgons dag var mycket viktig för Sveriges kristna förr så är det betydligt färre som idag tror på helgonens och martyrernas relevans. Därför handlar högtiden idag mer om att minnas de döda och liknar därför alla själars dag.

Vad brukar man göra under alla helgons dag?

Gravljus på en kyrkogård

Den som har släktingar eller närstående som gått bort, brukar ofta gå och besöka kyrkogården. Där lämnas blommor och gravljus samt en stund för reflekterande och omtanke.

Eftersom alla helgons dag är en mycket gammal högtid, som redan fanns nedskriven i de äldsta svenska skriftliga källorna från 1198, har traditionerna ändrats och förnyats flera gånger. Under medeltiden firades helgdagen och helgonens betydelse genom allhelgonagillen – en form av fest av folklig karaktär i helgonens ära.

Runt 1772 tappade allhelgonadagen sin vikt då den inte längre var ett allmänt firande utan en kyrklig mässa. Det betydde dock inte att högtiden slutade firas utanför kyrkan. Fester i helgonens ära fortsatte att hållas.

Men dessa fester var för ungdomarna och långt ifrån den tidiga kyrkliga firningen. Om det inte firades med stora fester och alkohol firades det med korv. För allhelgonadagen kunde även kallas för korvkvällen då årets slakt skulle vara färdig just då.

Det var även vanligt att tända lyktor och gröpa ur pumpor för att skrämmas. Dessa traditioner kom sedan att bli vanliga för Halloween.

Idag är det vanligt för en kristen troende att besöka en mässa eller gudstjänst under alla helgons dag. Det är en handling som grundar sig i uråldriga traditioner. Trots att vi varje söndag minns helgonen under mässorna så är det speciellt under deras helgdag.

Andra traditioner som liknar den gamla traditionella firningen innebär en dag av läsning om kristendomens helgon och martyrer. Det är även vanligt att be till och för helgonen så att även vi en dag kan bli ett helgon.  

Trots att alla helgons dag är menad för de kristna helgonen väljer många att besöka och pryda sina anhörigas gravar med ljus. Detta är en tradition som började under 1900-talet då allhelgonadagen och alla helgons dag splittrades. Trots att alla själars dag är menad för våra avlidna anhöriga så visar vi uppskattning för dem, och helgonen, under alla helgons dag också.

Alla helgons dag runt om i världen

Ängel, blomma och ljus symboliserar alla helgons dag

Alla helgons dag grundar sig i samma tankar och idéer var än du befinner dig på jorden, men högtiden kan även skilja sig åt mellan länderna.

Gemensamt för alla är att hedra och minnas dem som gått bort. Vare sig det är våra anhöriga, helgon eller hjältar. Vanligt är även att tända ljus eller lyktor vid graven eller lämna blommor för den bortgångna.

Bland annat Spanien har en högtid mycket lik den kristna alla helgons dag. Den kallas för de dödas dag och firas runt samma tid som alla helgons dag. Trots att båda högtiderna är till för att hedra de döda, så skiljer de sig åt.

I båda högtiderna ber människan böner för dem som har gått bort men i de dödas dag används speciella blommor och skelett medan alla helgons dag inte använder dessa. De dödas dag är även mer för de avlidna som stod dig nära och alla helgons dag är för de kristna helgonen och martyrerna.