Bröllopet är en spännande tradition. Många av oss har någon gång varit på bröllop och fascinerats över den glada stämningen, men också de ritualer och delar som ingår i vigseln och festen och undrat var de kommer ifrån. I denna artikel ska vi försöka ge svar på alla frågor du kan tänkas ha om hur bröllopet uppstod, varför vi firar som vi gör och en mängd annat.
Hur ser en vigsel i Sverige ut idag?
Med bröllop menar för det mesta en vigsel mellan ett brudpar och den fest som kommer efter. Det finns såklart mängder med olika sätt att fira bröllop i Sverige men här kommer i stora drag några av de vanligaste sätt som vigseln utförs på.
Det hela börjar för det mesta med en vigsel. Denna sker inte allt för sällan i en religiös byggnad såsom en kyrka eller en moské men kan också äga rum på andra platser som inte har någon religiös innebörd. Nuförtiden är det till exempel ganska vanligt att paret vigs utomhus, eller på någon anna plats de tycker är vacker.
Som de flesta vet utfärdas vigseln av en vigselförrättare, vilket vi kommer berätta mer om senare i artikeln. Under vigseln är det inte ovanligt att paret läser sina löften till varandra och lovar varandra saker som par. Detta är en tradition som i första hand kommer från länder som USA men som blivit allt vanligt i Sverige på senare år.
Man kan välja att ha en helt öppen vigsel där vem som helst får komma och titta. Exakt hur vigseln utformas är ganska mycket upp till brudparet men inslag som sång, att vigselförrättaren håller någon typ av tal och att paret tågar fram längs en gång är saker som återfinns på de flesta vigslar.
Hur brukar festen se ut?
Vid ett bröllop är det vanligt att vigseln följs av en stor och härlig fest. Även om de blir allt vanligare att gifta sig med en enkel vigsel i rådhuset är giftermålet för många en möjlighet att få samla släkt och vänner och fira ordentligt.
Festen kan skilja sig mycket åt, beroende på vad brudparet önskar. Med tanke på hur mångkulturellt vårt samhälle blivit på senare år har vi också fått influenser från många andra delar av världen när det kommer till att fira bröllop.
På festen har man ofta inbjudna gäster, det vill säga att det krävs någon typ av inbjudan för att få vara en del av den. Saker som står i centrum och kan finnas på de flesta bröllopsfester är till exempel en rejäl måltid med flera olika rätter, sång, dans och musik.
Festen brukar också vara ett tillfälle för nära och kära att hålla tal och berätta om alla fina saker de upplevt tillsammans med brudparet, samt önska dem lycka i sitt framtida äktenskap. En annan sak som är vanlig är att brudparet får ta del i olika spex eller tävlingar som bidrar till en skojfrisk och härlig stämning.
Vem får förrätta en vigsel i Sverige?
Många vigslar sker idag av någon som företräder ett trossamfund, till exempel en imam, en präst eller en pastor. För att bli vigselförrättare för ett trossamfund ska man ha en befattning inom detta samfund.
Man kan bland annat göra en ansökan till kammarkollegiet för att bli vigselförrättare. Där får man bland annat svara på frågor som säkerställer att man vet om hur en vigsel ska gå till enligt svensk lag, samt vilka ordningar som finns för vigsel inom det trossamfund man representerar.
Därtill måste man också vara tillräckligt bra på svenska för att kunna utföra vigseln på just svenska. Med sin vigselrätt får man bara viga personer i Sverige och man har inte rätt att agera som vigselförrättare utomlands.
Man kan också bli borgerlig vigselförrättare, det vill säga ha rätt att förrätta vigslar, utan att representera ett specifikt trossamfund. Teoretiskt sett kan vem som helst bli detta, men det ska ganska mycket till.
Det är nämligen länsstyrelsen som beslutar om vilka som blir borgerliga vigselförrättare och dit kan förvisso vem som helst lämna in en ansökan. Förutom att ha tillräckliga kunskaper inom området blir man dock även bedömd på vilket behov av vigselförrättare som finns i länet. Man beviljar alltså generellt inte ansökningar om man redan har tillräckligt många.
Det är därför också mycke svårt att få bevilja en ansökan för enstaka tillfällen. Om du till exempel vill kunna viga någon av dina vänner kan detta vara svårt att få till, eftersom det krävs en godkänd vigselförrättare för att det par som gifter sig ska vara gifta också i juridisk mening.
När uppstod bröllopet?
Det är svårt att säga exakt när bröllopet uppstod. Troligen är detta en tradition som varit en del av kulturen på många platser i världen och funnits på flera platser samtidigt, oberoende av varandra.
Traditionen i sig är en ganska naturlig del av många traditioner och religioner. Att fira eller uppmärksamma att två människor väljer varandra som partners är något som kommit naturligt och som på många platser getts både en symbolisk och andlig tyngd.
Ofta har bröllopet kopplats ihop med religion på ett eller annat sätt. Man ser det hela som en rit eller ritual som kopplar ihop två människor, inte bara på ett fysiskt plan.
Bröllopet har också många gånger varit en del av det kulturella och sociala spelet. Saker som klass och status har varit avgörande för vem man får gifta sig med och i adliga eller kungliga kretsar kunde band mellan nationer knytas genom att gifta in sig i olika adels – eller kungahus.
Varför firas bröllop?
Som vi varit inne på är bröllop eller olika typer av ceremonier för att foga samman två partners på ett djupare plan något som funnits troligen så länge som vi haft civiliserade samhällen och kulturer och uppstått på flera platser oberoende av varandra. Det finns därför inte en enda anledning till att bröllopet firas.
Det verkar helt enkelt som att vi naturligt ser valet av partner som något högtidligt, värt att fira. Som vi varit inne på ovan har det också många gånger handlat om att uppmärksamma de band som knyts mellan olika familjer och släkter och bröllopen har varit ett sätt att visa på att man samarbetar.
Själva syftet med bröllopet förändras också över tid. Medan det tidigare handlade mycket om saker som politik, klass och ekonomi firar vi idag bröllop av lite andra anledningar, i alla fall i Sverige.
Nu ligger ofta mycket fokus på själva brudparet. Det som brukar prägla både vigseln och festen är att det hela ska vara så fint och trevligt som möjligt för de två som gifter sig. Även om man såklart vill att gästerna ska ha en trevlig dag ligger fokus på att möta brudparets önskemål och många beskriver denna dag som en av de finaste i sitt liv.
Bröllopets historia
Även om det som vi varit inne på kan vara svårt att sammanställa en linjär historia när det kommer till bröllopet kommer här lite spännande historiska fakta som kan vara roliga att ha med sig när man pratar om bröllop.
Själva ordet bröllop kommer till exempel från fornnordiskan och orde brudlöp. På den tiden var detta en ritual innan vigseln då paret klädde upp sig och gick genom byn tillsammans för att visa upp sig.
Eftersom man inte hade olika typer av dokumentation på den tiden som kunde stödja att vigseln faktiskt ägt rum var detta en viktig del i att göra det allmänt vedertaget vilka som var ett par och inte. Detta kunder bland annat minska risken för att olika tvister på grund av otydligheter uppstod.
På denna tid (vikingatiden) var det också vanligt att man firade länge och i flera dagar. Ett bröllop som bara var tre dagar eller till och med kortare kunde anses som snålt. Det var inte helt ovanligt att man firade i en hel vecka.
Idag är det vanligaste såklart att man firar i en dag och ofta tar vigsel och fest tillsammans mindre än ett dygn. Med influenser från andra kulturer ser vi dock att det blir allt vanligare med bröllop som pågår i flera dagar och detta kan mycket väl vara en trend som är på väg tillbaka.
Vad innebar kristendomen för bröllopen och äktenskapet?
Efter vikingatiden blev Sverige kristnat och detta påverkade också synen på både bröllopet och hur man såg på giftermål. Det skulle visa sig att detta bland annat hade både positiva och negativa effekter på kvinnans ställning i samhället.
Under vikingatiden var det inte helt ovanligt att män hade flera hustrur och höll sig med så kallade bihustrur. Men när Sverige blev katolskt var detta något som i stor utsträckning förbjöds. Än idag är det faktiskt så att månggifte är förbjudet i Sverige.
När det kommer till kvinnans roll i samhället hade införandet av kristendomen vissa positiva effekter. Bland annat ledde det till att kvinnan i alla fall i teorin skulle ha rätt att neka ett giftermål.
Äktenskapet skulle enligt den katolska läran grundas i medgivande från både kvinna och man. Politik, social ställning och påtryckningar från familj och släkt är dock saker som gjorde att detta såklart inte alltid var en verklighet i praktiken.
Dessutom ska man också framhålla att kristendomen också införde en syn på kvinnan som underställd mannen på ett nytt sätt, med bland annat grund i historien om Adam och Eva och syndafallet. Detta kan mycket väl ha bidragit till att kvinnans ställning i både hemmet och samhället försämrades.
Hur många gifter sig i Sverige varje år?
Den generella känslan kanske är att antalet giftermål i Sverige minskar kraftigt och former som samboskap och annat blir allt mer socialt accepterade. Det ligger en viss sanning i detta men faktum är att antalet giftermål inte minskar så mycket som många kanske tror.
Mellan åren 2000 och 2008 ökade antalet par som gifter sig i Sverige ganska mycket varje år. Sedan 2008 har också antalet legat ganska stadigt mellan 50 000 och 60 000 även om man kan ana en viss minskning, speciellt procentuellt med tanke på att vi ständigt blir fler invånare i landet.
Åren 2019, 2020 och 2021 har siffrorna dock droppat rejält. Detta har till stor del att göra med Coronapandemin, vilken gjort att det varit svårt att samla folk, och att många skjuter på eller ställer in sina bröllop.
En annan trend man kan se när det kommer till giftermål är att de som gifter sig blir äldre och äldre. Männen är generellt också äldre än kvinnorna när de gifter sig.
För bara 20 år sedan var medelåldern på kvinnor som gifte sig ca 31 år. Denna siffra börjar nu närma sig 35-årststrecket.
Det samma gäller för männen som under början av 2000-talet i snitt var ca 33 år gamla när de gifte sig. Nu närmar sig detta tal runt 37 år. Går vi ännu längre tillbaka i tiden sjunker dessa siffror drastiskt. För hundra år sedan var snittåldern på kvinnor som gifte sig till exempel strax över 26 år.
Hur får man alla att trivas på bröllopet?
Som vi varit inne på tidigare är det i första hand brudparet man många gånger fokuserar på när man designar bröllopet. Men vill man ha en riktigt bra stämning måste man såklart se till att alla trivs och har det bra. Här kommer några bra tips att ta med sig.
Aktiviteter och tal
Mycket handlar såklart om själva festen när det kommer till att få gästerna att trivas. Förutom mat brukar denna bestå av olika bidrag, skoj och tal. Det finns vissa saker att tänka på för att se till att det blir roligt för alla.
Till att börja med kan det vara bra att se till att någon är ansvarig för och har koll på de saker som ska hända på den scen som brukar finnas på bröllopet. På så sätt kan man känna sig tryggare med att det inte blir långdraget och det är helt okej att till exempel sätta en liten tidsbegränsning för den långväga släktingen som vill hålla ett alldeles för långt tal.
Det är också bra att ha någon som ser över saker som ljud och inte minst projektor. Ofta vill någon eller några visa lite bilder och det finns få saker som är så pinsamma och frustrerande som när detta krånglar gång efter gång.
Det finns alltid någon i varje släkt som i alla fall har hyfsad koll på det tekniska och kan vara behjälplig. Att se till så att saker som mickar och annat är testade på förhand är små saker som kan göra stor skillnad när det kommer till upplevelsen av festen.
Maten
För många är maten själva kronan på verket på bröllopsfesten. Man vill bjuda på något lyxigt och gott, men måste såklart välja saker som ligger inom den budget man har att röra sig med. Det finns också en del trixiga delar som har med mat att göra som kan vara lite svåra att handskas med.
Ett exempel på en sådan del är specialkost av alla de slag. Allergier, religiösa preferenser och annat gör att det sällan går att servera en enda rätt som alla kan äta, det måste finnas olika alternativ.
Ett tips är att göra det tydligt i anmälan att specialkost måste anges. Detta kan bland annat göras med hjälp av ett smidigt formulär som fylls i när man anmäler sig. Extra smidigt blir det hela om man använder sig av en egen hemsida för bröllopet där man också sköter anmälan.
Med alla olika preferenser är det också smart att välja mat som så många som möjligt av de anmälda kan äta för att slippa variera det hela i oändlighet. Att till exempel ha ett vegetariskt alternativ av huvudrätten kommer i många fall ordentligt minska antalet olika specialrätter man behöver tillreda.
Till sist kan att välja ett cateringföretag som är duktiga på specialkost vara något som sparar mycket huvudvärk. Känner man att praktiska detaljer kring mat och annat tar mycket tid kan detta vara en av de saker som är mest värda att lägga lite extra pengar på kring bröllopet.
Vi hoppas att denna artikel varit givande och att du fått svar på de frågor du har kring bröllop och giftermål i Sverige idag och historiskt, samt att du lärt dig något nytt, som du inte visste att du undrade över.