Varför firar man första april?

Första april firas genom skämtande och att man lurar varandra, men var kommer egentligen den här traditionen ifrån? Hur kan skämten se ut? Och firas första april i andra delar av världen? Här kan du lära dig mer om första april.

Varför skämtar vi på första april text mot blå bakgrund

Vad är ett aprilskämt?

Aprilskämt är ofta utformade som en sorts practical jokes, där man lurar andra på ett sätt som är harmlöst. När personen gått på skämtet finns det en ramsa sägs för att visa att det var ett aprilskämt.

I Sverige lyder ramsan: ”April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill”, som ibland förkortas så att man bara säger ”April april”. 

Att man säger ”jag kan lura dig vart jag vill” beror på att man förr i tiden ofta lurade någon så att den gav sig iväg hemifrån, till exempel för att göra ett påhittat ärende.

Exempel på ramsor som används i andra länder är den finska ”Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle”, som på svenska betyder ”April april, ät sill och drick lervatten till”.

En nederländsk variant låter: ”Eén april, kikker in je bil! (die er nooit meer uit wil)”, som betyder ”Den första april, groda i din rumpa! (som aldrig vill ut igen)”.

Det kan också finnas korta uttryck som används istället för en hel ramsa. På danska och norska säger man till exempel ”Aprilsnar” som betyder ”Aprilnarr”.

På franska är uttrycket som används ”Poisson d’avril” som betyder ”Aprilfisk” om man översätter det till svenska.

Kända aprilskämt

Ett av de mest kända aprilskämten i Sverige var när SVT lurade det svenska folket 1962, genom ett inslag där man förklarade att en svartvit tv kunde visa tv-program i färg om man bara drog en nylonstrumpa över sin tv.

Det skulle bero på att tv-huset installerat ny teknik. Hur många som verkligen gick på det är oklart, men det har framställts som ett lyckat skämt och det har blivit väldigt omtalat.

Ett annat exempel är från 1950, när Göteborgs-Posten rapporterade att Öland lossnat från havsbotten och flöt mot fastlandet.

2010 skapades ett skämt som blivit smått legendariskt på senare år. På Västerbottens-Kurirens sida med bilder av nyfödda barn och deras föräldrar förekom samma man på fyra olika bilder.

Västerbottens-Kurirens aprilskämt 2010

Han skulle alltså ha fått barn med fyra kvinnor ungefär samtidigt. Förklaringen som gavs i tidningen var att barnen var resultatet av en galen helg som egentligen skulle vara hans svensexa.

Enkla aprilskämt att göra själv

Man med massa klisterlappar i sitt kontor

Att det är aprilskämt i media som fått störst genomslagskraft genom tiderna är inte så konstigt – de når ju ut till väldigt många människor. De allra flesta skämten sker i mycket mindre skala och går ut på att lura bara en enda eller några få personer.

Vill du lura andra och funderar på hur du kan skämta med dem? Här kommer några exempel:

Köp brysselkål och blockchoklad. Smält chokladen, doppa brysselkålen i den och garnera eventuellt med kokos eller strössel. Servera dem sen som chokladbollar. De flesta kommer bli lurade!

Byt plats på olika bokstäver på en dators tangentbord. För att lätt kunna återställa tangentbordet efteråt är det bra om du tar ett foto innan du sätter igång. På de flesta tangentbord är det lätt att lossa själva tangenterna och att trycka fast dem på en annan plats. Resultatet blir att det är mycket förvirrande för den som hamnar med ett tangentbord där allt inte är som det brukar.

Lägg leksaksspindlar eller -ormar på oväntade ställen. Den som ser dem kommer bli skrämd och lurad i ett par sekunder innan han eller hon ser att det är en leksak. Tänk bara på att det kan vara ett för taskigt skämt om någon har en spindelfobi eller ormfobi.

Ett väldigt enkelt men klassiskt skämt är att skriva en lapp och i smyg sätta den på ryggen på en person. Skriv till exempel ”berätta vilken veckodag det är” eller ”ge mig en komplimang”. Oavsett vad du väljer för uppmaning du väljer kommer personen bli förvirrad av hur människor beter sig – tills han eller hon inser att det finns en lapp på ryggen.

Aprilskämtens historia

Exakt var traditionen att fira första april uppstod är oklart. Man tror att aprilskämten kom till Sverige i mitten eller slutet av 1600-talet, och att traditionen då redan fanns bland annat i Tyskland och Frankrike.

En teori som funnits är att människor var irriterade efter att kalendern reformerats 1582. Fram tills dess hade året börjat kring påsken, alltså någon gång i slutet av mars eller början av april. Det berodde på att man använt den julianska kalendern.

Vid reformen bytte man till den gregorianska kalendern och nyår blev istället sista december. Att fortsätta önska varandra gott nytt år första april skulle då ha varit ett sätt att skämta och det som blev ursprunget till första april-firande.

Det fanns många i protestantiska och anglikanska länder som lurades första april trots att ingen gregoriansk kalender införts där, så teorin kanske inte stämmer.

En annan idé är att aprilskämten ska ha kommit från Romarriket, där man började planera härtåg den första april. Ju större riket blev desto mer tid behövdes för planeringen, så man la helt enkelt till mars till kalendern och senare också februari och januari.

De nyårsgåvor som man kan ha fått första april kan då istället ha överlämnats första januari. Man blev alltså lurad på presenter om man trodde att man skulle få något den första april. Inte heller den teorin känns helt solklar.

Ytterligare en teori är att aprilskämten har en koppling till de vårfester som funnits i många traditioner. Under karnevalliknande former kunde festerna vara både retsamma och ironiska, med skämt som skulle roa utan att det skulle bli några särskilda konsekvenser.

I själva verket är allt som finns spekulationer, och det finns inga verkliga belägg som visar varför det blivit just den första april vi lurar varandra eller var traditionen kommer ifrån.

Historiska aprilskämt

Även om det inte finns någon historieskrivning som kan förklara varför vi firar första april som vi gör, finns det en del historiska belägg för aprilskämt. Det finns några tidiga berättelser om aprilskämt och exempel på skämt som liknar den tradition som fortfarande finns kvar.

Det tidigaste exemplet är från 1392 och det är ganska osäkert om det egentligen har något med första april att göra.

I berättelsen Nun’s Priest’s Tale i Geoffrey Chaucers The Canterbury Tales finns det en koppling mellan dåraktighet och att luras, och möjligen också en koppling till första april. Det som händer utspelar sig under en dag som kan tolkas som 32 mars, vilket i sin tur kan tolkas som första april.

Men det är osäkert om det är så det ska förstås. Det kan lika gärna handla om ett skrivfel och att det skulle vara 32 dagar efter mars. Då blir det ju 2 maj istället.

Det äldsta exemplet i Frankrike kommer från 1508 när poeten Eloy d’Amerval nämner ”aprilfisk”, som är det uttryck som används om den som lurats av ett aprilskämt.

1539 finns ett flamländskt exempel, även då från en poet. Eduard de Dene skrev om en adelsman som under första april skickade sina tjänare på ärenden som var påhittade, narrande eller dumma.

1686 kallar John Aubrey första april för Fooles holy day, och det verkar vara den äldsta källan från Storbritannien.

Ett mer konkret exempel på ett tidigt skämt är att många lurades till Tower of London första april 1698 för att få se när lejonen skulle tvättas. Men det var en händelse som aldrig ägde rum och aldrig varit planerad. Det var bara en lustigkurre som varit i farten.

Även om man inte riktigt vet varför man börjat fira första april verkar aprilskämten ha börjat dyka upp i Europa på 1500-talet och bli mer vanliga på 1600-talet.

När aprilskämten kom till Sverige på 1600-talet skämtade man framför allt genom att låta någon gå ett påhittat eller dumt ärende, precis som i exemplet från Frankrike.

Första april-firande i världen

Första april firas inte bara i Sverige, utan i stora delar av Europa och faktiskt också i stora delar av världen.

I USA, Irland, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland firas dagen, och där kallas den för All Fools’ Day eller ibland April Fools’ Day.

Det kan också finnas dagar där man skämtar med varandra på ett liknande sätt, men på andra datum. I Spanien och Latinamerika luras man till exempel den 28 december och i Indien är det en del av traditionen att lura varandra under Holi-festen den 31 mars.

Nuförtiden är det första april man lurar varandra i Sverige, men även här har det funnits andra dagar som firats på samma sätt. De två gamla ramsorna ”Mars, mars måne, jag kan lura dig till Skåne” och ”Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne” visar att det funnits liknande skämtdagar under andra månader.

Man kan också se att man lurats på ungefär samma sätt som första april. Precis som i ramsan ”April april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill” handlar det ju om att lura iväg någon till en annan plats, till exempel genom att hitta på ett dumt ärende.

Aprilskämtens framtid

Aprilskämtandet har stött på ett oväntat motstånd på senare år. Med sociala medier och spridandet av så kallade ”fake news” har en hel del medier valt att sluta med aprilskämt. Det har gjorts med argumentet att de vill att deras tidning, tv-kanal eller radiokanal ska framstå som seriös och gå att lita på.

De vill att människor ska veta att det som kommer från dem är faktakollat och att de inte släpper igenom saker som inte granskats. Eftersom mediers trovärdighet ifrågasatts har de valt att inte längre skämta under första april.

Alla är inte överens om det, utan menar att människor kan klara om det finns en enda dag där det finns skämt i medier som annars är seriösa.

De menar att det kan vara viktigt att humor och satir också ryms i medier, och är det någon som inte skulle förstå av sig själv att det rör sig om ett skämt redovisas det tydligt i efterhand.

Det är svårt att veta vilken framtid aprilskämten har i medierna. Kanske kommer vissa fortsätta medan andra låter bli för säkerhets skull.

Det finns däremot inget som tyder på att människor kommer sluta med de mer personliga aprilskämten. De flesta tycker att det är en rolig tradition att få skoja genom att lura andra.