Vad är Halloween och varför firas det?

Halloweenpynt mot vit bakgrund

Halloween är en högtid som är älskad av miljontals människor världen över. Det är en kuslig högtid, som man gärna spenderar men att kolla på otäcka filmer, klä ut sig till skrämmande monster eller kanske gå ut på bus eller godis tillsammans med sina kompisar.

Hur man firar halloween ser olika ut världen över, men den gemensamma nämnaren är att det alltid finns inslag av skräck eller andra läskigheter.

Men vad är halloween egentligen? Det kan väl inte stämma att högtiden faktiskt härstammar från skräckfilmer och kusliga berättelser?

I den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta om halloween, var högtiden kommer från och hur man firar runt om i världen. Läs vidare för att ta del av några riktigt intressanta fakta om halloween!

Var kommer Halloween ifrån?

Halloween är från början en högtid med Keltisk bakgrund, den kommer alltså från Irland! Det var under 1800-talet som kelterna kom till USA med traditionen och den är faktiskt ganska lik dagens halloween.

För många, många år sedan, firade man nyår på Irland i slutet av oktober istället för december. Högtiden var till för att ta farväl av det gångna året, och välkomna ett nytt år med nya möjligheter.

Det som särskiljer det keltiska nyårsfirandet från dagens, är att de trodde att de döda reste sig från sina gravar under nyår.

Den keltiska befolkningen var säkra på att de döda rest sig för att hemsöka och sätta skräck i dem, så de besvarade rädslan med att klä ut sig i otäcka dräkter för att skrämma tillbaka de döda till sina gravar. Rätt likt dagens halloweenfirande, om du frågar oss!

Denna tradition ligger som grund till dagens halloweenfirande runt om i världen. Det är alltså från kelterna som vi har fått idéen om att klä ut oss i otäcka kostymer och fira skräckens högtid.

Nu för tiden bryr vi oss dock inte om att gengångarna kommer för att hemsöka oss – utan hellre för att det är roligt för både barn och vuxna.

När började man fira Halloween i Sverige?

Halloweenpumpa mot orange bakgrund

I Sverige började man fira halloween i samklang med den keltiska traditionen under 1990-talet. Innan dess hade man mest tagit inspiration från USA och andra länder där halloween var en stor högtid. Med andra ord är halloween en relativt ny högtid för oss!

Det som vi istället tagit del av här i Sverige under en längre tid är alla helgons dag. Det är en kristen tradition som hedrar de döda, och det är vanligt att man besöker gravarna för sina nära och kära som gått bort.

Många svenskar som tillhör den äldre generationen uttrycker stundvis att halloween kan anses vara en kränkning mot alla helgons dag, på grund av att de anser att man ska hedra de döda – och inte klä ut sig till monster.

När firas Halloween?

Halloween firas varje år den 31 oktober, en dag som infaller ungefär samtidigt som alla helgons dag. Ofta kan halloween och alla helgons dag ske under samma helg, vilket ytterligare spär på åsikter om att halloween är kränkande för de döda.

Men denna åsikt är inte lika populär idag, och de allra flesta anser att man både kan hedra sina döda och fira halloween på samma gång, utan att någon av högtiderna krockar med den andra.

Att halloween firas den 31 oktober beror, som tidigare nämnt, på att det var då kelterna firade in det nya året. Ända sedan de introducerade högtiden från befolkningen i USA har halloween fallit på samma datum.

Hur firar man Halloween runt om i världen?

Barn går på Trick or treat på halloween

Det finns en tradition för hur man firar halloween som ser tämligen likadan ut på många olika platser i världen. Vi pratar såklart om bus eller godis, halloweenfester och dekorationer i överflöd. Men på vissa platser runt om i världen ser firandet lite annorlunda ut.

I Mexiko till exempel, firar man Dia de Muertos – de dödas dag – den 2 november. Det är precis som den keltiska högtiden ett sätt att hedra de döda. Man tror att de döda kommer tillbaka till jordelivet som andar för att hälsa på sina nära och kära.

Det vanligaste under denna dag är att man smyckar ut gravplatser, lägger fram blommor och målar ansiktet med “sugar skulls” – en typ av ansiktsmålning som föreställer ett skelett med vackra mönster i alla regnbågens färger.

I Afrika, och speciellt i Ghana, finns det en annan syn på halloween. Där råder nämligen en väldigt stark tro om det ockulta och än idag kan kvinnor anklagas för att vara häxor i vissa delar av kontinenten.

Det börjar dock avta mer och mer, och nu för tiden anordnas roliga fester och evenemang för barnen där de får klä ut sig precis som vi gör här i Sverige.

I övrigt ser halloweenfirandet relativt likadant ut i många länder. Det finns såklart vissa länder som har sina egna traditioner, och andra som kanske inte firar alls på vissa ställen.

Men i stora delar av världen firar man halloween på ett eller annat sätt. Antingen för att hedra de döda, eller för att man är sugen på lite skräck!

Vad gör man på Halloween i Sverige?

Här i Sverige ser firandet ut på samma sätt som i exempelvis USA. Vi klär gärna upp oss, går på bus eller godis, eller bara stannar hemma för att titta på skräckfilmer. I Sverige är halloween främst en högtid för barnen, där de får klä ut sig och knacka dörr för att få lite godis.

Det anordnas såklart även mängder av fester och maskerader för vuxna, och i princip alla tycker att det är väldigt roligt att få plocka fram barnasinnet och spendera en kväll som en superhjälte, ett monster eller någon annan rolig kostym.

Om du behöver hjälp med att komma på roliga saker att göra inför halloween så finns det verkligen hur många olika saker som helst att hitta på! Oavsett hur gammal du är, är det alltid roligt att arrangera en maskerad.

Planera lite lekar, bjud in alla kompisar och tävla om vem som har bäst utklädnad. För dig som bara vill ta det lugnt kan ett filmmaraton vara en bra idé. Spana in några gamla kultfilmer från skräckgenren och skräm upp dig själv tillsammans med familj och vänner.

För dig som har barn är det såklart alltid roligt att ta med dem ut på bus eller godis i området! Det viktigaste med halloween är, precis som alla högtider, att spendera den tillsammans med människor du tycker om – oavsett om du planerar en maskeradfest eller en helkväll i soffan.