Allt om förlovningsfester

Nyförlovat par skålar tillsammans med tre av sina vänner

Att fira sin förlovning med en fest har blivit allt vanligare i Sverige, troligen tack vare influenser från både USA och andra kulturer. En förlovningsfest är ett ypperligt tillfälle att samla familj och vänner för att fira det kommande bröllopet.

Hur brukar en förlovningsfest se ut?

Traditionen kring förlovningsfester varierar från land till land. I Sverige är det inte lika vanligt att anordna en förlovningsfest som det är i vissa andra länder, till exempel USA.

En förlovningsfest brukar i regel hållas några månader efter att förlovningen har skett. Detta för att inte hamna för nära själva bröllopet, och för att förlovningen fortfarande ska kännas som en nyhet.

En förlovningsfest brukar vara en ganska intim tillställning med den närmaste familjen och vännerna. Självklart kan ni slå på stort om ni hellre vill det och bjuda på storfest. Tänk dock på att de ni bjuder på er förlovningsfest helst bör vara personer som ni också kommer att bjuda in till det kommande bröllopet.

En förlovningsfest kan hållas på en mängd olika platser, beroende på budget och önskemål. Man kan exempelvis ha festen hemma hos sig, på en restaurang, i en festlokal eller på en annan plats som är speciell för dig och din partner.

Hur planerar man en förlovningsfest?

När ni börjar att planera en förlovningsfest är det viktigt att ni bestämmer er för hur stor fest ni vill ha. Vill ni ha en liten intim fest för de allra närmaste, eller vill ni ha en större fest med fler gäster?

När ni har bestämt er för storleken på festen kan ni börja planera övriga detaljer, till exempel datum, tid, plats och budget.

Datum och tid

Det är viktigt att välja ett datum och en tid som passar era gäster. Om ni har många gäster som jobbar kan det vara bra att välja en helgdag eller en kväll.

Plats

Ni kan antingen ha festen hemma, på en restaurang eller på en annan festlokal. Om ni har festen hemma är det viktigt att se till att ni har tillräckligt med plats för alla gästerna.

Budget

Det är viktigt att sätta en budget för förlovningsfesten innan ni börjar planera. Detta hjälper er att hålla er inom er budget. Det finns många sätt att spara pengar på en förlovningsfest, till exempel genom att laga maten själv, ordna med egen dekor eller hyra en festlokal som inte är för dyr.

Tema

Om ni vill kan ni välja ett tema för festen. Det kan vara ett enkelt tema, till exempel en färg eller ett romantiskt motiv. Eller så kan ni välja ett mer avancerat tema, till exempel en historisk tidsperiod eller en film.

Inbjudningskort

När ni har bestämt er för alla detaljer är det dags att skicka ut inbjudningskort. Inbjudningskorten bör skickas ut i god tid, så att gästerna har möjlighet att planera sin tid och eventuellt köpa en present.

Inbjudan bör innehålla följande information:

  • Datum och tid
  • Plats
  • Dresscode
  • Information om eventuella allergier eller kostrestriktioner

Mat och dryck

Om ni inte har festen hemma måste ni boka mat och dryck. Om ni har festen på en restaurang är det restaurangen som sköter detta åt dig. Om ni har festen hemma kan ni antingen laga maten själva eller beställa catering.

Dekorationer

Dekorationer kan hjälpa er att skapa en festlig stämning. Ni kan dekorera med ballonger, blommor, servetter och andra dekorationer som ni antingen kan göra själva eller köpa färdiga.

Aktiviteter

Om ni vill kan ni anordna några aktiviteter på er förlovningsfest. Det kan vara till exempel lekar och spel av olika slag, men även till exempel en fotovägg, ett dansgolv och en bar, och varför inte en presentation av förlovningsringen?

Vilka presenter ger man ett nyförlovat par?

Det är vanligt att ge en present till det blivande brudparet på en förlovningsfest. En present till hemmet, till exempel en vacker vas eller ett par fina glas är ett vanligt alternativ. Man kan också ge en personlig present som visar att man bryr sig om det blivande paret.

En upplevelse av något slag kan också vara en fin present, till exempel konsertbiljetter och om man är några stycken som går ihop kan man förslagsvis bjuda paret på en fin resa tillsammans till någon romantisk destination.

Avslutningsvis

Att planera en förlovningsfest kan vara både roligt och utmanande. Genom att planera i god tid och tänka igenom alla detaljer kan ni skapa en lyckad fest som ni och dina gäster kommer att minnas länge.

Här är några sista avslutande tips för att planera en lyckad förlovningsfest:

  • Var personliga. Gör er förlovningsfest till något unikt som speglar er som par.
  • Var flexibla. Det är inte alltid möjligt att få allt som man vill, så var beredd att kompromissa om det behövs.
  • Ha kul! Det viktigaste är att ni får en trevlig kväll tillsammans med era nära och kära.