Första maj är en högtidsdag som skiljer sig från de flesta andra som firas i vårt land, eftersom den inte har en religiös bakgrund. Men vilka är anledningarna egentligen till att första maj firas? Och hur kan man fira den här dagen? Här får du reda på allt du behöver veta om första maj.
Varför just första maj?
Anledningen till att just första maj blivit en dag för arbetarrörelsen är Haymarketmassakern i Chicago som inträffade i maj 1886. En grupp arbetare hade samlats för ett möte. Det hade tidigare varit oroligheter och sammandrabbningar med polisen.
Arbetarna kämpade för att få kortare arbetsdagar och polisen bemötte dem ofta med mycket hårda metoder. Första maj hade det varit en stor demonstration, och den tredje maj följdes det upp med demonstrationer vid en fabrik som tagit in strejkbrytare.
Det blev ett tumult som slutade med att två demonstranter sköts ihjäl av polisen. Att man samlades igen berodde på att man ville visa sitt missnöje med detta. I slutet av mötet i Haymarket kastades en bomb mot polisen, som i sin tur började skjuta mot arbetarna. Minst sju poliser och fyra av demonstranterna dog på plats, och fler blev skadade så svårt att de avled senare.
Flera av ledarna greps och dömdes till fängelse eller avrättning. Några av dem fick dödsdomen omvandlad till fängelsestraff, men fyra av ledarna hängdes och ytterligare en tog livet av sig samma dag som han skulle ha blivit avrättad.
Av dem som hamnade i fängelse blev tre stycken benådade sex år senare, eftersom guvernören då ansåg att det fanns väldigt svaga bevis för att de skulle ha något ansvar för att bomben kastades och att rättegångarna skett i en slags hysteri.
De som dog och fängslades blev martyrer och symboler i kampen för arbetares rättigheter, och för att hedra dem utropades första maj till den internationella generalstrejkens dag. Massakern skedde den fjärde maj, men var en del av de protester som startade första maj.
Att första maj på ett mer generellt sätt blev arbetarrörelsens dag beror på att Arbetarinternationalen 1889 beslutade på sin kongress i Paris att det här skulle vara den dag när arbetare världen över samlades och demonstrerade för åtta timmars arbetsdag.
Även om Haymarketmassakern brukar anges som anledningen till att första maj valdes för den internationella manifestationen är det inte helt säkert att så verkligen var fallet. Det kan vara en efterkonstruktion. I USA brukade arbetskontrakten förnyas första maj, så det var en dag när konflikter som handlade om arbetsrätt ofta blossade upp.
Första maj i Sverige
1890 var första gången första maj firades internationellt, och då skedde också det första svenska firandet. På 21 platser runt om i landet ordnades demonstrationer, och bland annat socialdemokrater som August Palm och Hjalmar Branting deltog, och liberaler som David Bergström Fridtjuv Berg.
Frågan om åtta timmars arbetsdag var det som stod i centrum de första åren. Vad man sen valt att uppmärksamma för frågor har varierat över tid. Ofta har arbetsrättsliga frågor varit viktiga, som rätt till semester, bättre löner, bättre arbetsförhållanden och så vidare.
På 1930- och 1940-talen var kriget och oron i världen viktiga frågor. På 1950-talet skedde en stor debatt om tjänstepension, vilket också märktes i demonstrationstågen. Under 1960-talet var Vietnamkriget och Sydafrikas apartheid frågor som blev viktiga, och den internationella solidariteten höll sen i sig som något att fokusera på i årtiondena som följde.
De senaste årtiondena har frågor som handlar om rasism och jämställdhet blivit viktiga. Även lokala frågor har tagit plats i demonstrationerna, liksom politiska frågor som rör jobb, bostäder, skola, omsorg, klimat och miljö.
En helgdag?
Från början var första maj inte en helgdag i Sverige, och den är inte en helgdag på alla håll i världen. Här blev det en helgdag efter att riksdagen tagit beslut om det 1938.
Att det var möjligt berodde sannolikt på den starka ställning SAP hade. SAP stod för ”Sveriges socialdemokratiska arbetareparti” och är det som med tiden blivit Socialdemokraterna.
Första maj blev den första helgdagen som var borgerlig, alltså inte kopplad till någon religiös högtid. När det 2005 togs beslut om att nationaldagen också skulle bli en helgdag fick vi en andra borgerlig helgdag i Sverige.
Hur firas första maj?
Första maj firas framför allt genom att demonstrationståg ordnas. I början av 1900-talet fanns gemensamma demonstrationståg där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, olika kommunistiska organisationer, syndikalister och fackliga organisationer gick tillsammans.
Nu är det vanligaste att de olika partierna har sina egna demonstrationståg. Det gör att det kan finnas flera olika demonstrationståg i de större städerna.
I demonstrationstågen har man plakat och banderoller som uttrycker de åsikter och tar upp de frågor som man vill sätta ljuset på, och man skriker dessutom slagord. Det kan också förekomma sånger. Bland de traditionella sångerna finns Internationalen och Arbetets söner, men det kan också finnas modernare inslag.
I anslutning till demonstrationen brukar det vara ett möte med talare, musikuppträden och det kan finnas matservering och olika slags festligheter. Socialdemokraterna gör en pin där varje år har ett nytt motiv. De har gjort sina pins ända sen 1894 och de säljs i samband med första maj-firandet. Det kan också ske försäljning av tidningar, böcker och annat politiskt material.
Med det internationella införandet av första maj som arbetarrörelsens dag kunde genomslagskraften bli större. Arbetarrörelsen kunde visa att den var organiserad och att många anslöt sig till deras krav.
Att det ordnades liknande protester över hela världen var ett sätt att visa sin styrka. Idag finns detta perspektiv inte längre kvar lika starkt som i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Andra sätt att fira första maj
Förutom de traditionella demonstrationstågen som kommer från vänsterhåll har första maj kommit att användas även av andra rörelser och politiska inriktningar. De senaste åren har det gått att se till exempel borgerliga riksdagspartier som ordnar saker första maj.
Även mer extrema organisationer har valt att demonstrera och försöka få uppmärksamhet till de frågor de brinner för den här dagen.
För dem som inte är politiskt intresserade kan dagen firas som en första sommardag, det finns inga särskilda traditioner som inte är politiska. Något som är lite intressant är att spår av de gamla traditionerna från bondesamhället har kunnat gå igen i demonstrationerna.
Till exempel har arbetarrörelsen tidigare gett löfte om en god skörd, då i en symbolisk mening. Det här bildspråket är inte lika vanligt idag som i början av 1900-talet.
Första maj i andra delar av världen
Första maj firas inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen, men det ser olika ut hur dagen uppmärksammas beroende på var man är. Här är några exempel från världen:
Finland – Finlands politiska firande liknar det som finns i Sverige, med arbetarrörelsens demonstrationståg. De har också traditioner som handlar om att fira in våren, både under Valborgsmässoafton och första maj. Bland annat samlas man kring majbrasor. Första maj är en ledig dag i landet.
Storbritannien – I Storbritannien firas ”Mayday” första måndagen i maj, som ju kan bli ett annat datum än första maj. Firandet sker genom demonstrationer mot kapitalismen. Till skillnad från hur det är i många andra länder är det inte partipolitiska demonstrationer utan istället förenas alla som vill visa sitt motstånd. Det brukar vara stora demonstrationer i London, Edinburgh, Glasgow och Doncaster, och framför allt i London har de ofta slutat med kravaller.
Tyskland – I Tyskland uppmärksammades första maj av arbetarrörelsen fram till 1933 när nazistpartiet gjorde dagen till ”nationella arbetets dag”. Andra maj 1933 förbjöds alla fria fackföreningar och arbetarrörelsens sånger och symboler förbjöds också. Nuförtiden firas första maj med demonstrationer igen, och med de sånger och symboler som tidigare varit förbjudna. Det har under några år skett sammandrabbningar mellan nazister och vänstergrupper under den här dagen. Första maj är en ledig dag.
Turkiet – Här är det en officiell helgdag. Den var avskaffad 1981-2010, men har varit en helgdag det senaste årtiondet. 1977 var det en blodig massaker på Taksimtorget den första maj och sen dess är det centrum för manifestationerna.
Ryssland – De första åren efter 1890 samlades hundratusentals arbetare första maj, och vid revolutionen 1917 samlades flera miljoner i demonstrationståget. Efter det blev firandet en del av den plikt sovjetiska medborgare hade. Det blev en högtid med två dagar, en med demonstrationer och en med arbetarfester i naturen. De som inte deltog kunde råka ut för repressalier. Efter Sovjetunionens fall har dagen tappat i betydelse, framför allt den del av högtiden som handlar om demonstrationer.
Kina – I Kina firas första maj under en hel vecka, det är ett av tre tillfällen under året när de allra flesta är lediga under hela veckan. En stor parad ordnas, där bland annat militärer marscherar och visar upp luftkonster. Eftersom Kina inte i någon verklig mening har yttrandefrihet är det inte heller möjligt att ha demonstrationståg på det sätt som är vanligt i Europa.
Sri Lanka – Hur firandet under första maj ser ut i Asien varierar, om det alls firas. Sri Lanka är ett av de länder där första maj firas genom att politiska organisationer ordnar demonstrationståg och uppmärksammar aktuella frågor.
USA – I USA firas inte arbetarrörelsen den första maj, vilket kan kännas ironiskt eftersom det var där massakern ägde rum. Men det är också anledningen till att arbetarrörelsen fått en annan dag där. Presidenten Grover Cleveland var helt enkelt rädd att kopplingen till massakern skulle leda till våldsamheter och upplopp. Istället firas Labour Day den första måndagen i september. Då ordnar fackföreningar och andra organisationer demonstrationer, på ett sätt som gör att dagen liknar hur första maj firas på andra håll i världen.
Kanada – Även Kanada firar Labour Day istället för första maj.
Brasilien – Här är första maj en dag när alla har ledigt, och dagen uppmärksammas av de fackliga organisationerna som ordnar olika slags festligheter. Dessutom är det här dagen när lönerna justeras för det kommande året, och även minimilönerna justeras.
Venezuela – Venezuela är ett av de länder där det ofta ordnas demonstrationer under första maj. Ihärdigheten brukar vara som störst inför ett val, vilket väl gäller i de flesta demokratiska länder där det finns en tradition att fira första mat.
Före kristendomen
Ända sen antiken har dagen firats runt om i Europa, och även på andra håll i världen. Anledningen är att man velat fira vårens eller sommarens ankomst. Två exempel är det firande av Valborgsmässoafton som skedde i de germanska länderna och det keltiska firandet av Beltane – som båda är traditioner sen tiden innan Europa blev kristet.
När kristendomen kom försvann mycket av de hedniska traditionerna, men vissa spår av dem har funnits kvar i en sekulär form. Till exempel kan man dansa runt en majstång på första maj, eller kröna en majdrottning. Det finns också nya hedniska grupper som försöker ta upp gamla traditioner och fira dem idag, som wiccaner.
Den katolska medeltiden
Den del av medeltiden när Sverige var katolskt var det här den dag som tillägnades Jakob och Filippos, två av apostlarna. Innan dagen förberedde man sig med fasta och vaka, och när den väl kom blev det fest.
På 1400-talet tillägnades dagen istället Sankta Valborg. Istället för att fasta innan första maj var man då i en tid av förberedelse inför fastan som skulle göras innan korsmässodagen.
Första maj var sista dagen innan fastan, vilket innebar en dag av fest, ätande och upptåg. På många håll flyttades den stora festen som varit innan påskfastan till valborgsdagen, alltså första maj.
Första maj slutade vara en helgdag redan 1772 och sen dess är det få som förknippar dagen med något religiöst. Till viss del går det ändå att hitta spår av tidigare firanden, eftersom fest och lekar förknippas med valborg och första maj.
Innan industrialiseringen
Innan Sverige industrialiserades var det en speciell dag i vårt land, en dag när det ofta ordnades fester av olika slag. Anledningen var att man betraktade dagen som den första sommardagen. Det var också den dag man släppte ut djuren, som fått vara inomhus under vintern.
Innan festen kunde dra igång var det en del saker som behövde ordnas. Byalaget, som var ansvarigt för byns gemensamma angelägenheter, valde vem som skulle vara ledare under det kommande året. Dessutom skedde en översyn av gärdsgårdar och inhägnader. När det var gjort och djuren kunde släppas ut kunde festen starta.
Det fanns också särskilda traditioner bland ungdomarna på landsbygden, speciellt på vissa håll i landet. De kunde sjunga maj, vilket innebar att de gick mellan gårdarna och sjöng visor. Som tack förväntade de sig gåvor, framför allt mat till sin kommande fest.
Var det några som inte ville dela med sig av det gården hade kunde de råka ut för hyss från ungdomarna. Att samla in gåvor kunde också ske på andra sätt. Sen använde det de fått in och skapade en egen fest första maj.
Majblomman
Majblomman började säljas för att man skulle kunna få in pengar till behövande, särskilt behövande barn. De första majblommorna såldes i Göteborg 1907. Då kostade en blomma 10 öre. Blomman blev populär och fick snabbt stor spridning, även utanför Sverige.
Vid den här tiden var tuberkulos det stora problemet, som drabbade många fattiga. Samtidigt fanns det inte så mycket hjälp att få från samhället som det finns idag. Därför var välgörenhet viktigt och majblomman kunde spela stor roll.
Majblomman har egentligen inga kopplingar till firandet av första maj, annat än att blomman säljs under ett par veckor i slutet av april och början av maj. Majblommans riksförbund i Sverige har idag målet att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen.