Allt om fars dag och varför det firas

Fars dag slips och presenter

Har du alltid funderat på varför vi firar fars dag? Det är trots allt ingen religiös högtid och dagen ses oftast som mycket kommersiell. I den här artikeln ska vi ta reda på varför alla fäder, pappor och farsor har sin alldeles egna dag en gång om året.

Vi ger dig dessutom tips på hur du kan uppvakta din pappa och vad som anses vara den ultimata farsdagpresenten. Riktlinjerna är dock att ge en liten gåva snarare än en stor present. Det är trots allt gesten och den fina tanken som uppskattas mest. Till sist berättar vi hur många pappor det finns att fira runt om i Sverige. Kan du gissa rätt nummer?

När är fars dag?

Sveriges alla pappor firas inte på samma datum varje år, utan istället är det den andra söndagen i november som gäller. Datumet varierar därför år till år och det gäller att vara uppmärksam så att man inte missar dagen.

Dagen infaller på följande datum under respektive år:

  • År 2022 – Söndagen den 13 november
  • År 2023 – Söndagen den 12 november
  • År 2024 – Söndagen den 10 november
  • År 2025 – Söndagen den 9 november
  • År 2026 – Söndagen den 8 november
  • År 2027 – Söndagen den 14 november
  • År 2028 – Söndagen den 12 november
  • År 2029 – Söndagen den 11 november

Varför firar man fars dag?

Precis som många andra icke-religiösa högtider så kommer fenomenet med fars dag från USA. Det är helt enkelt en gammal amerikansk tradition att fira familjens manliga överhuvud på en alldeles egen dag.

Dagen är en temadag som har sitt ursprung från 1910-talet. Det hela började när en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville fira sin far som ensam hade uppfostrat henne och de fem syskonen Smart efter det att mamman avlidit i barnsäng. Snart var det fler som hoppade på tåget och började fira pappornas dag.

Många år senare, år 1966, så instiftade USA:s president Lyndon B Johnson fars dag som en högtidsdag. I USA, liksom i många andra länder så är det dock inte den andra söndagen i november som gäller. Många länder har nämligen valt sina egna datum. I USA firas istället dagen den tredje söndagen i juni.

I Sverige började man fira fädernas dagen redan 1931, men eftersom dagen förblev relativt okänd tillsatte det nordiska handelssamfundet 1949 en kommitté för att sprida kännedom om dagen. Dagen flyttades till november för att inte ligga så nära mors dag som då var populärare att uppmärksamma. Det var dock först på 1970-talet som högtidsdagen fick en stor spridning och blev mer välkänd runt om i landet.

Vad brukar man göra på fars dag?

När det är fars dag så är det fadern i familjen som ska få all uppmärksamhet. Det gäller att uppmärksamma hans roll i familjen. I Sverige brukar man traditionellt sätt hålla firandet inom familjen.

Om fadern har små barn hemmaboende så brukar han uppmärksammas med frukost på sängen och en liten present. Om barnen är utflugna så brukar man istället samlas för att fika och ge blommor eller en present. Det är också vanligt att ge ett farsdagkort och handmålade farsdagkort från barnen är givetvis mycket uppskattat.

Farsdagfika, farsdaglunch och roliga aktiviteter är alltid populärt och nästan alla familjer med en närvarande far, styvfar, morfar eller farfar deltar numer i firandet. Det är vanligt att hissa flaggan trots att dagen inte är någon officiell flaggdag.

Vad brukar man ge i present på fars dag?

På den här dagen är det brukligt att ge en present till den som hyllas. Det behöver dock inte vara någon stor eller dyr present, det är trots allt inte någon födelsedag som firas. Istället räcker det med en liten gåva för att visa att man uppmärksammar dagen och uppskattar sin pappa.

Vad ska man då ge bort för present till någon som kanske till synes redan har allt (det vill säga glada och tacksamma barn)? Ett egenritat farsdagkort ligger i toppen när det gäller populära farsdaggåvor. Det är också vanligt att mamman i familjen eller vuxna barn räcker över en vacker blombukett vid firandet.

Två andra presenter som är riktigt klassiska att ge till en pappa är strumpor eller en slips. Det kanske må verka lite fantasilöst, men det är traditionella presenter som dessutom nästan alltid kommer till användning. Förr i tiden var det helt enkelt vanligt att ge bort användbara presenter.

Gott godis, en fin kaffemugg eller några fiskedrag om pappan är en storfiskare är också riktigt bra farsdagpresenter. Generellt är en gåva som matchar pappans hobby alltid kul att ge bort.

Hur firas farsdag runt om i världen?

Fars dag firas inte bara i Sverige och i USA, utan det är en populär högtidsdag runt om i hela världen. Det finns trots pappor i alla världens länder som är värda att firas lite extra.

I Sverige firar man som sagt den andra söndagen i november och samma dag gäller i Finland, Norge, Estland och på Island. I Danmark har man istället valt att fira denag den 5 juni.

De länder som har kvar ursprungsdagen, alltså den tredje söndagen i juni, är bland annat USA, Grekland, Ukraina, Sydafrika, Slovakien, Japan, Malta, Mexiko, Bulgarien, Argentina, Frankrike och Ecuador. Som du ser är dagen riktigt populär och faktum är att den uppmärksammas i nästan alla länder.

Utomlands har man för vana att uppmärksamma fars dag på i princip samma sätt som i Sverige. I USA är det vanligt att ge ett fint kort, blommor eller en gåva till fadern. God mat, kläder eller sportprylar är extra populärt att ge bort.

Kommersialism runt fars dag

Fars dag kan ibland anklagas för att vara en kommersiell högtid, precis som mors dag och framförallt alla hjärtans dag. En kommersiell högtid kan oftast liknas vid en högtid utan ett specifikt syfte. Det enda som sker är att människor springer runt i butiker och handlar på sig onödiga presenter. Julafton är också en kommersiell högtid, men den har trots allt sitt ursprung i en viktig religiös högtid.

Fädernas egen dag är en av de dagar som handeln slår på stora trumman och marknadsför diverse produkter specifikt till pappan. Det kan vara ett gåvoset med rakprodukter, underkläder eller annat som fadern påstås behöva eller vilja ha. Det är helt enkelt en av de dagar som handeln tjänar mest pengar och därför lägger de lite extra marknadsföring på just fars dag.

Å andra sidan uppskattar människor dagar som de kan fira lite extra. Högtidsdagar skänker inte bara lite extra glädje till vardagslivet utan också lite extra mening. Visst kan man uppskatta sin pappa under årets alla dagar, men visst är det trots allt något speciellt med att tillägna firande ett alldeles egen dag. Fars dag börjar bli en viktig tradition i det svenska samhället och dagen är garanterat här för att stanna, oavsett om vi köper presenter eller inte.

Kritik mot farsdagfirandet

Fars dag kan ibland stöta på en hel del kritik gällande det faktum att det inte är alla barn som har någon pappa att fira. Det finns helt enkelt en risk för att barn känner sig ledsna, ensamma eller utanför gemenskapen om barnet inte har någon pappa att uppmärksamma. Det kan helt enkelt bli en jobbig situation om alla elever i en skolklass ska rita ”Grattis på fars dag-kort” och några barn inte har någon pappa att sedan ge sitt kort till.

Många har idag frånvarande fäder som inte är delaktiga i barnets liv. Det kan även vara så att barnet är fosterhemsplacerat, att pappan har gått bort eller att barnet har två mammor. Samma kritik gäller ofta för mors dag då det även finns barn som saknar en mamma i sitt liv.

En frånvarande förälder kan helt enkelt göra att barnet känner sig extra utsatt, vilket såklart skapar en jobbig situation. Fars och mors dag anklagas ibland för att vara en gammeldags tradition som bör bytas ut. Förslaget är istället att införa ”Föräldrarnas dag” eller någon annan dag där man kan hylla andra familjekonstellationer än den traditionella.

Så många pappor har vi i Sverige

I Sverige finns det en otroligt stor mängd pappor som firas på fars dag. Det är ju trots allt så att alla människor i hela landet har en biologisk fader, oavsett om den är närvarande för att bli firad eller inte.

Enligt statistik från SCB så finns det hela 2,5 miljoner pappor som kan firas under den här roliga högtidsdagen. Det bästa av allt är att hela 800 000 av dessa pappor fortfarande har sin egen pappa i livet som de kan fira. Då kan pappan först bli firad av sina egna barn och sedan kan hela familjen åka hem till farfadern för att fortsätta firande. Det går givetvis även bra att även åka hem till morfadern för att fira ännu mer.

Det finns runt 70 600 personer som har både sin pappa, farfar och farfars far i livet. Så dagen är upplagd för ett långt firande. Ett besök är allra mest uppskattat, men om man bor långt bort så går det även bra med ett telefonsamtal.